Ce este acneea si cum putem lupta impotriva acesteia?

Ce este acneea si cum putem lupta impotriva acesteia?

Acneea este o afectiune inflamatorie, si de cele mai multe ori isi face aparitia in perioada adolescentei, atunci cand organismul sufera unele modificari, in mod special modificari hormonale.

Cu toate acestea insa, este foarte probabil ca acneea sa isi faca aparitia si la varsta adulta, dar si la cei mai tineri, la copii mici si chiar la sugari. Despre acnee, veti putea afla mai multe informatii, cum ar fi cauzele acesteia, dar si cum putem lupta impotriva acneei, in randurile care urmeaza.

Cauzele acneei

Exista mai multi factori care pot provoca aparitia acneei, iar un folicul de par astupat, care este cunoscut si sub denumirea de comedon, este una dintre cauze, pentru ca favorizeaza aparitia inflamatiei.

Comedonul se formeaza natural, si evolueaza treptat, cand se inmultesc celulele cutanate. Nu de fiecare data apare insa acneea in pielea sanatoasa, astfel ca se poate si sa se dezvolte singur comedonul.

In momentul in care insa sistemul imunitar reactioneaza la bacterii, la androgeni (hormoni masculini sexuali) sau la lipide, va aparea sub piele o micro – inflamatie, care in prima faza nu se va putea vedea cu ochiul liber.

Dar, din cauza productiei de sebum in exces, acea inflamatie va progresa, si astfel va aparea acneea vizibila pe suprafata pielii.

De-asemenea, femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa se confrunte cu aparitia acneei pe suprafata corpului (nu doar pe ten, ci si pe spate, gat, burta) decat barbatii, datorita fluctuatiilor hormonale care sunt provocate de factori cum ar fi sarcina, menstruatia sau menopauza.

Chiar si produsele de ingrijire a pielii si produsele cosmetice pot fi responsabile de aparitia acneei. De-asemenea, stresul si stilul de viata, bacteriile din pori si utilizarea steroizilor anabolizanti (barbatii care merg la sala folosesc de regula steroizi), sau medicamentele care contin litiu, sunt alte cauze ale aparitiei acneei.

Manifestarile si tipurile de acnee

Glandele sebacee produc in mod natural sebum, iar in cazul in care aceste glande sebacee sunt inchise, este posibil sa apara puncte negre, albe sau cosuri.

Punctele negre (comedoane) apar deasupra glandelor sebacee inchise. Punctele albe sunt un fel de cosuri si au un capac alb in varf (au forma rotunda si sunt reliefate). Cosurile in schimb, sunt leziuni dureroase in cele mai multe cazuri, sunt reliefate si inrosite si pline cu puroi.

Ingrijirea tenului

Unul dintre factorii care pot ajuta in aceasta privinta, este fara doar si poate reprezentat de ingrijirea tenului.  Tenul trebuie sa fie curatat foarte bne, astfel incat sa nu aiba pe suprafata sa bacterii care cauzeaza inflamatia. De preferat este sa curatati tenul de doua ori pe zi, si sa folositi un gel de curatare contra acneei sau o apa micelara contra acneei.

Puteti folosi si produse de curatare a tenului fara alcool, sau demachiante care nu usuca si nu irita pielea (pielea uscata produce mai mult sebum).

Tenul curatat necesita o doza de hidratare, asa ca puteti folosi o crema pentru acnee, care va accelera procesul de vindecare a cosurilor, si nu va permite aparitia altor cosuri.

Pe timpul noptii, se recomanda aplicarea unui tratament pentru acnee, care sa grabeasca vindecarea, iar odata pe saptamana se recomanda utilizarea unui exfoliant pentru tenul problematic, pentru eliberarea celulelor moarte. Se poate folosi si o masca pentru acnee, care sa curete si sa matifieze tenul.

Alte solutii

Se pot incerca de-asemenea si diferite remedii naturale impotriva acneei. Este insa foarte important sa studiati cu atentie proprietatile produselor si a ingredientelor pe care doriti sa le folositi atunci cand aveti de gand sa luptati impotriva acneei, sau chiar mai mult, sa cereti sfatul unui dermatolog.