In lumea frumusetii uleiul de argan care mai este comercializat si sub denumirea de ulei marocan, este denumit si ca aur lichid. Porecla provine nu numai din culoarea chihlimbara, ci si pentru modalitatile valoroase in care uleiul de argan va avantajeaza parul, pielea si fata.
Desi nu are o vechime la fel de mare in industria frumusetii precum alte produse, uleiul de argan a fost folosit de catre femeile marocance inca din cele mai vechi timpuri, datorita beneficiilor acestuia. In continuare va prezentam mai multe informatii despre beneficiile uleiului de argan.
Ingrijire a pielii
Sustinatorii sustin ca uleiul de argan poate trata o gama larga de afectiuni ale pielii, inclusiv acnee, eczeme, psoriazis, arsuri si infectii ale pielii. Concentratia ridicata de antioxidanti din uleiul de argan, inclusiv acidul oleic si acidul linoleic, i-a determinat pe unii sa sustina ca poate lupta impotriva imbatranirii prin neutralizarea radicalilor liberi care afecteaza celulele.
De asemenea, dermatologii spun ca acizii grasi omega-3 care se gasesc in uleiul de argan pot creste productia de colagen si va pot ingriji pielea, reducand liniile fine si ridurile. Pe langa utilizarea sa in creme, lotiuni, seruri, masti de fata si unguente pentru piele, uleiul de argan este adesea incorporat in sampoane si balsamuri sau folosit ca ulei de masaj.
Potrivit unui studiu din 2015 realizat in Clinical Interventions in Aging , utilizarea topica a uleiului de argan la femeile aflate in postmenopauza a dus la o crestere semnificativa a elasticitatii pielii dupa 60 de zile. Acest efect a fost sporit si mai mult de consumul oral de ulei de argan la jumatate dintre femeile participante. Desi promitator, retineti ca concluziile au fost limitate de absenta unui grup de control placebo.
Beneficiile uleiului de argan in tratarea arsurilor si infectiilor pielii sunt mult mai putin sigure. Desi se stie ca uleiul de argan are proprietati antibacteriene, nu se stie daca efectul este suficient de puternic pentru a preveni infectia sau pentru a ajuta la vindecare.
Ingrijirea parului
Se crede ca uleiul de argan imbunatateste calitatea parului, prevenind deteriorarea cuticulei exterioare a firului de par, pastrand in acelasi timp pigmentii naturali ( melanina ) care confera parului culoarea acestuia.
Potrivit unui studiu din 2013 din Brazilia, uleiul de argan a reusit sa imbunatateasca calitatea parului si sa pastreze vopseaua dupa ce a fost supus mai multor tratamente de colorare a parului. Vopsirea parului este una dintre cele mai dure proceduri pe care le poate suferi parul, iar uleiul de argan pare sa aiba un efect protector in comparatie cu balsamurile de par din comert.
Utilizari terapeutice orale
Unii sustinatori considera ca consumul de ulei de argan poate ajuta la tratarea sau prevenirea anumitor afectiuni medicale, inclusiv osteoartrita, hipertensiunea arteriala, diabetul, epilepsia si ateroscleroza. Pana in prezent exista putine studii stiintifice care sa sustina aceste afirmatii.
Efecte secundare posibile
Uleiul de argan este, in general, considerat sigur pentru consum si utilizare topica. Cu toate acestea, la unii oameni, uleiul de argan poate provoca o forma de alergie cunoscuta sub numele de dermatita de contact , caracterizata prin dezvoltarea eruptiilor cutanate, roseata si mancarime la locul de aplicare.
Uleiul de argan contine de asemenea, tocoferoli, o forma de vitamina E care poate incetini coagularea sangelui si poate interactiona cu anticoagulanti precum Coumadin (warfarina) . Nu se cunoaste daca concentratia de tocoferoli in uleiul de argan este suficienta pentru a initia o interactiune.
Nu exista linii directoare pentru utilizarea adecvata a uleiului de argan. Atunci cand sunt utilizati local, majoritatea producatorilor recomanda tamponarea catorva picaturi pe piele sau masarea uleiului in scalp inainte de a-l pieptana prin par.